Kook-Salon | Folker Tieleman | Beusichem | t.: 06-286 58 500
e.: koken@kook-salon.nl | w.: www.Kook-Salon.nl

ONS RECEPT VAN DE MAAND!!

Tulband met mandarijn en gember

INGREDIENTEN

250 gram roomboter, in stukjes
250 gram fijne kristalsuiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
5 eieren
125 gram Griekse yoghurt/kwark
schil van 6 geraspte mandarijnen
100 gram rozijnen(geweekt in sinaasappelsap)
theelepel gemberpoeder
snufje zout

    Bereidingswijze

  • Vet de tulband vorm in met boter en bestuif met bloem of paneermeel. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Klop de boter, suiker, mandarijnrasp, gemberpoeder en het snufje zout tot een luchtige en gladde massa.
  • Voeg ťťn voor ťťn de eieren toe en mix tot een glad geheel. Voeg de yoghurt toe en spatel dit goed door.
  • Voeg als laatste het bakmeel toe, zeef deze boven de beslagkom en meng het geheel tot een gladde massa.
  • Meng de geweekte rozijnen door het besla en giet het beslag in de vorm en zet deze in de oven.

  • Baktijd is ca. 1 uur en 15 minuten op hete lucht stand!
  • Controleer na een uur of de cake al gaar is, door een satťprikker in de cake te steken.
  • Als deze prikker droog eruit komt is de cake gaar.
  • Laat de tulband eerst 10-15 minuten afkoelen voordat je hem stort, i.v.m. scheuren.
  • Maak het af met poedersuiker.

    *Desserttip: Zet de tulband op een fraaie schaal en besprenkel de tulband met Grand Marnier en steek dit aan tafel aan. Laat deze uitbranden tot de alcohol verdoofd is en serveer dit met vanille saus en ijs.


Pizza van pompoen met zachte gorgonzola

INGREDIENTEN 4 PERSONEN

250gr pizzadeeg mix
150dl water
zout,1 eetll.
olijfolie
500 gr pompoen
1eetl. Olijfolie
Blikje tomatenblokjes
Zout en peper
Verse Italiaanse kruidenmix
Gorgonzola dulce
Pompoenpitten
Chorizo
Rode paprika
Rode ui
Courgette

    Bereidingswijze

  • Maak een pizzadeeg ,laat even rusten rol uit tot het juiste formaat bakplaat en leg deze op bakpapier

  • Schil de pompoen en maak er blokjes van, kook ze 15 min zacht in water en laat ze goed uitlekken. Pureer ze met de staafmixer en meng er tomatenblokjes, zout en peper, italiaanse kruiden en 1eetl. Olie door
  • Snijd de paprika in blokjes en de courgette met dunschiller in lange repen. Snij de ui in dunne ringen.
  • Beleg de pizza vervolgens met de pompoenpuree, plakjes chorizo, courgette linten, paprikastukjes, gorgonzola, olijven en pompoenpitten.
  • Bak de pizza in een voorverwarmde oven van ong.190 graden in 20 minuten gaar en lichtbruin.

Kaaslolly met rozemarijn

ingredienten:

4 sateī prikkers
100 gr geraspte belegen kaas
Takje rozemarijn

    Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Leg bakpapier op de bakplaat
  • Hak de rozemarijn fijn en meng dit met de kaas
  • Leg een eetlepel kaas rond op het bakpapier ter grootte van een espressokopje
  • Druk de prikker er stevig in en bak ze goudbruin af.
  • Laat ze afkoelen en serveer ze in een glas met (zee)zout

Pompoen-chips

ingredienten:

500 gram groene of grijze pompoen (niet te waterig)
Zonnebloem olie
Zout/cayennepeper

    Bereidingswijze

  • Laat de schil aan de gewassen pompoen zitten en maak met een kaasschaaf of dunschiller mooie dunne plakjes.
  • Verhit de zonnebloemolie tot ca. 180 graden in een pan/frituur en frituur de plakjes pompoen goudbruin en knapperig. (niet teveel tegelijk bakken)
  • Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bestrooi ze met wat zout en/of cayennepeper of een vleugje kaneel.
  • Bewaar ze luchtdicht .

    *seveertip:
    Maak een sausje van crŤme fraiche en zachte gorgonzola en serveer dit er naast.
    Eet smakelijk!!


Tartaartje van avocado, tomaat met gerookte zalm

4 personen

ingredienten:

200 gr gerookte zalmfilet
1 rijpe avocado
2 grote tomaten
Ĺ komkommer
Ĺ rode ui
ľ bosje bieslook
Olijfolie
Witte wijnazijn
1 eetlepel zwarte sesamzaadjes
stekertje

    BEREIDINGSWIJZE

  • Snij de avocado in kleine blokjes
  • Snij de tomaat in kwarten en verwijder het zaad en snij het vruchtvlees in blokjes
  • Snipper de ui zeer fijn en meng de avocado en tomaat door elkaar
  • Breng op smaak met olie, azijn en peper en zout en zet apart. (niet te nat!)
  • Snij de zalm in 4 mooie tranches en rol het om je vinger heen tot een roosje van zalm en bestrooi licht met zeezout en sesamzaad.
  • Was de komkommer en trek met de dunschiller mooie lange linten en zet deze weg met wat zout.

  • Spoel de linten komkommer met water schoon en dep ze droog.
  • Zet een passend stekertje op het midden van het bord en vul deze met avocado mengsel en druk dit licht aan met een lepel.
  • Leg speels wat linten komkommer eromheen.
  • Leg de zalm op de tartaar en garneer af met wat gesneden bieslook


Salade met gewokte asperges

(4 personen)

IngrediŽnten

3 asperges p.p.
Bakje slamix á 150 gram
2 dl olijfolie
0.5 dl witte wijnazijn
Theelepel suiker
1 eidooier
2 eetlepels fijngesneden bieslook
4 gekookte eieren

    BEREIDINGSWIJZE

  • Schil de asperges en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Snijd ze vervolgens in diagonale stukjes van circa 4 cm lengte.
  • Verhit een wok of wijde braadpan, voeg 1-2 eetlepels olie toe en roerbak de stukjes asperges een minuut of acht.
  • Breng op smaak met peper, zout en wat suiker.
  • Maak intussen een dressing van azijn, olie, eidooier, zout, suiker, peper en voeg daarna de bieslook toe.
  • Snij de eieren in partjes.
  • Meng de slamix met de dressing en verdeel de asperges over vier borden en verdeel de partjes gekookte ei.

    *serveer met vers gebakken brood


Chips van zoete aardappel met gorgonzoladip

IngrediŽnten


zonnebloemolie, om te frituren
2 deciliter crŤme fraiche
zout
100 gr gorgonzola dolce

    BEREIDINGSWIJZE

  • Boen de zoete aardappels schoon.
  • Schaaf ze met een kaasschaaf in dunne plakjes.
  • Verhit de frituurolie tot 180 graden C.
  • Frituur hierin per portie van 125 gram de zoete aardappels goudbruin en knapperig in een paar minuten.
  • Schud ze uit op keukenpapier. Bestrooi de chips naar smaak met wat zout.
  • Roer de mayonaise glad met de gorgonzola.
  • Serveer de chips met de gorgonzoladip

Tulband

IngrediŽnten

150 gram boter
5 eieren
150 gram suiker
1/2 theelepel zout
geraspte schil van 2 sinaasappel
250 gram bloem
150-250 gram krenten
poedersuiker.

    Bereidingswijze

  • Beboter een tulbandvorm en bestrooi beide met gezeefde poedersuiker of paneermeel en schud de overtollige suiker er weer uit.
  • Maak de boter zacht, maar laat ze niet smelten,
  • Klop de eierdooiers met de suiker, het zout en de geraspte citroenschil tot een luchtige massa.
  • Meng er afwisselend de gezeefde bloem en de zachte boter door.
  • Klop het eiwit van de eieren stijf en spatel deze door de massa.
  • Meng de gewassen krenten door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm en bak dit gaar in een warme oven op 200 graden,
  • Baktijd ongeveer 45 minuten.
  • Bestrooi de tulband met poedersuiker.
  • TIP als dessert

  • Maak een siroop van 1 deel water, 1 deel suiker met Grand Marnier
  • Giet het warm in een ronde schaal en leg de tulband er op zijn kop in
  • Laat dit een nacht staan en serveer het met vanille ijs

september 2011

Pompoensoep

IngrediŽnten
4 royale koppen soep

1 pompoen van ongeveer 1 kilo
1 theelepel korianderzaadjes
1 theelepel komijnzaadjes
2 uien
pepertje
2 teentjes knoflook
klein stukje verse gember
olijfolie
zout & versgemalen peper
1 liter groentebouillon
scheutje slagroom
sesamzaadjes
bosje koriander

Bereidingswijze:

  • De koriander- en komijnzaadjes een paar minuten roosteren in een droge koekenpan. In de vijzel tot poeder stampen.
  • Ui, knoflook, pepertje en gember schoonmaken en fijnhakken.
  • Pompoen in stukken snijden, zaadjes er uit schrapen met de achterkant van een lepel en de stukken pompoen schillen en in blokjes snijden.
  • De ui aanfruiten in wat olijfolie, gember, knoflook, pepertje en de kruiden toevoegen. Pompoen erbij, zout & peper en de bouillon.
  • Tegen de kook brengen en 15 tot 20 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Sesamzaadjess roosteren in een droge koekenpan tot ze een beetje goudbruin zijn.
  • De soep pureren met een staafmixer, scheutje room erbij en eventueel op smaak brengen met zout & peper. Indien nodig wat afslappen met wat bouillon.
  • Serveren met de geroosterde sesamzaadjes en fijngehakte verse koriander.

juli 2011

Salsa van watermeloen en gegrilde gamba's

IngrediŽnten

Ĺ komkommer
250 gr watermeloen
1 rode ui in halve ringen
1 eetlepel verse munt
1 eetlepel fijn gesneden bieslook
rode peper zonder zaad
teentje knoflook
sap van 1 limoen
zout en peper
5 grote gamba's p.p.

Bereidingswijze:

  • Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder het zaad, en snij er dunne halve maandjes van. Meng dit in een schaal met de meloen, rode ui, munt, bieslook, peper, knoflook en limoensap.
  • Voeg naar smaak peper en zout toe en zet dit in de koelkast voor later gebruik.
  • Pel de staart van de gamba's en laat de kop eraan zitten, indien mogelijk..
  • Bestrijk ze licht met olie en leg ze dan in een hete grilpan, en bak ze aan iedere kant in 2 minuten gaar.
  • Leg de salsa in het midden van het bord en leg de garnalen erboven op.
  • Serveer direct.

Salade met gewokte asperges en cashewnoten

april 2011

4 personen

IngrediŽnten

1 kilo witte asperges
1 klein bosje bosuitjes
2 eetlepels olijfolie
50 gr cashewnoten
Scheut witte wijn
zout en peper
200 gr gemengde sla
Bereidingswijze:
  • Snijd de bosuitjes in kleine stukjes, en hak de noten in de keukenmachine.
  • Snijd de asperges in schuine kleine stukjes.
  • Verhit de olie in de wok zeer heet, bak hierin de asperge en het bosuitje opscheppend op een hoog vuur ongeveer 4 min.
  • Doe daarna de gehakte cashewnoten erbij en verhit even mee. Doe zout en peper erbij naar smaak en blus dit geheel af met de witte wijn.
  • Meng de sla met olie en witte wijnazijn en breng op smaak. Schep de asperges er speels omheen en serveer direct

Gevulde bresaola met ricotta en rucola

Maart 2011

IngrediŽnten:

12 plakjes bresaola
100 gr ricotta
ľ bosje rucola
Ĺ teentje knoflook
ľ citroen

Bereidingswijze:

  • Hak de knoflook heel fijn. Was de citroen en rasp de schil van een kwart citroen.
  • Hak ook de rucola heel fijn. Meng de ricotta met de knoflook, rucola en citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg op ieder plakje bresaola 11/2 theelepel vulling.
  • Rol de plakjes op en serveer eventueel met prikker.

Taartje van avocado met gamba's

Januari 2011

IngrediŽnten:

28 rauwe gamba's
75 gr rucola
1 limoen
1 teen knoflook
15 gr peterselie
1 avocado
2 grote tomaten
snufje peper
snufje zout
een scheut olijfolie
eetlepel rijstazijn

Bereidingswijze:

  • Pel de gamba's en maak ze schoon. Pers de citroen uit. Pel de knoflook en snijd deze in schijfjes. Haak de peterselie fijn.
  • Meng de olie, knoflook en peterselie en voeg naar smaak citroensap, peper en zout toe. Marineer de gamba's minimaal 1 uur in dit mengsel.
  • Schil de avocado, snij doormidden en snij deze in kleine blokjes en doe dit ook met de tomaten (verwijder het zaad)en meng dit door elkaar en breng op smaak met olie,azijn en peper en zout
  • Bak de gamba's in de hete olie in een paar minuten gaar.
  • Druk de avocado in een passend vormpje en druk aan met een lepel, zodat er een taartje ontstaat op het midden van het bord.
  • Verdeel de rucola om het taartje en leg daar de de gamba's op. Gebruik het vocht uit de pan als dressing.

December Oudejaar

Oud en nieuw koek "Betuwse broeder"

IngrediŽnten:

15 gr. gist
2 dl. Melk
Zout
1Ĺ eetl. slaolie
1 ei
250 gr. bloem
100 gr. Rozijnen
150 gr. Appelblokjes
Rasp van Ĺ sinaasappelschil
Ĺ eetl. slaolie

Bereidingswijze:

  • Meng het gist aan met wat melk.
  • Doe de bloem met wat zout in een kom.
  • Maak hierin een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel.
  • Breek in het kuitje ook het ei.
  • Meng alles tot een glad beslag.
  • Laat het beslag daarna een uurtje rijzen en meng daarna de rozijnen door het beslag.
  • Maak in een braadpan de 1Ĺ eetl. slaolie warm, waarna het deeg in de pan gaat.
  • Zet de pan nu even op hoog vuur, zodat zich aan de onderkant een korst vormt.
  • Bak de broeder gaar op laag vuur. Hiervoor is ca. 1 uur nodig.
  • Controleer met een brienaald of de broeder gaar is.
  • Neem de broeder uit de pan, doe de Ĺ eetl.
  • olie in de pan en leg de broeder er nog even omgekeerd in.
  • Bak de tweede kant vlug bruinÖ en de broeder is klaar!
  • Serveer de broeder warm in grote plakken met stroop, stroopsaus of boter.

De stroopsaus maak je als volgt:

verwarm 100 gr. boter
2 dl. Stroop al roerend op een zeer zacht vuur tot zij zich gemengd hebben.
Doe er daarna een Ĺ theel. azijn door.

December Sinterklaasavond

Speculaasparfait

aantal personen: zes
Nagerecht

Bereidingstijd: 20-30 minuten

IngrediŽnten:

1,5 deciliter melk
1 theelepel kaneelpoeder of speculaaskruiden
3 eidooiers
100 gram suiker
1 glaasje Amaretto
6 amandelspeculaasjes
2 deciliter slagroom

Bereidingswijze:

  • Verwarm de melk met de kaneelpoeder (of koekkruiden) en laat deze zonder te koken zachtjes trekken.
  • Klop de eidooiers, suiker en amandellikeur 5 minuten met de mixer licht en luchtig.
  • Roer de melk voorzichtig door het dooiermengsel.
  • Giet het mengsel weer in de pan en verwarm het, onder goed roeren en weer zonder het te laten koken, tot er een lichtgebonden vla ontstaat.
  • Zet de pan in een laagje koud water en laat hem afkoelen, wel door blijven roeren.
  • Breek de speculaas in stukjes. Bekleed de cakevorm met huishoudfolie.
  • Klop de slagroom stijf en spatel deze met de speculaaskruiden door de afgekoelde vla. Schep het mengsel in de vorm.
  • Zet de vorm goed afgedekt met huishoudfolie in de vriezer en laat het minimaal 6 uur vriezen.

Serveertips

Zet de parfait 20 minuten voor het serveren in de koelkast.
Stort de parfait daarna uit de vorm en snijd er plakken van.


Proef de herfst!!

Oktober/november

Pompoenchutney
4 personen

IngrediŽnten:

200 gr pompoen (grof gesneden)
1 gesnipperd ui
Eetlepel gele rozijnen
Ĺ gesneden appel
Theelepel cayennepeper
100 gr lichte basterdsuiker
1 dl witte wijnazijn
Eetlepel zonnebloemolie
Peper en zout

Bereidingswijze:

  • Snij alle ingrediŽnten in gelijke stukken.
  • Verhit de olie in een rvs pan en fruit de ui aan zonder te kleuren.
  • Voeg de cayennepeper toe en daarna de overige ingrediŽnten en laat dit ca. 20-30 minuten op laag vuur met gesloten deksel garen.
  • Indien de chutney te nat is, licht bij binden met wat aardappelzetmeel.
  • Breng hoog op smaak met peper en zout.